Luisteren

bandrecorder.JPG

Hoe en waarnaar luister ik?

niveau-a1.png niveau-a2.png niveau-b1.png niveau-b2.png
Ik kan alleen hele korte voorspelbare mededelingen begrijpen - deze gaan over heel eenvoudige en vertrouwde onderwerpen uit het dagelijkse leven. Ik kan de grote lijn in gesprekken en luisterteksten wel begrijpen maar details vaak niet - de teksten gaan over eenvoudige en vertrouwde onderwerpen die voor mij van belang zijn. Ik kan radio en tv redelijk volgen en ook in alledaagse gesprekken alles wel goed begrijpen.
De teksten die ik hoor gaan over vertrouwde onderwerpen, vallen binnen mijn persoonlijke belangstelling of hebben betrekking op het dagelijkse leven.
Ik kan lezingen volgen, heb geen moeite met niet ondertitelde films, en kan ook gesprekken volgen over ingewikkelde problemen wanneer het onderwerp mij redelijk vertrouwd is.
Ik begrijp alleen heel eenvoudige woorden. Tussen de zinnen zitten korte pauzes. Ik begrijp woorden en zinnen vooral over alledaagse zaken. Ik kan eenvoudig taalgebruik goed volgen en de betekenis van onbekende woorden wel afleiden uit de rest van het betoog. Ik kan ook complexe stukken tekst volgen. Ik kan uit woorden ook opmaken hoe een ander zich voelt.
Ik versta alleen iets als de ander zorgvuldig, langzaam en duidelijk spreekt en het vaak herhaalt. Ik versta iets als er rustig en duideljk gesproken wordt. Ik versta het allemaal redelijk goed, en dat terwijl er in normaal tempo wordt gesproken. Ik versta alles zonder daar moeite voor te moeten doen als de ander standaardtaal spreekt in normaal tempo.
De teksten waarnaar ik luister zijn kort. De teksten waarnaar ik luister zijn kort. De teksten zijn niet al te lang. De teksten kunnen lang zijn.

TIPS